EXCLUSIV VIDEO | Mircea Geoană: Rusia este ”obsedată” de Marea Neagră, fiind o ”piesă vitală din interesele sale nu doar europene, ci și globale”

Publicat: 26/07/2023, 08:00

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat, în interviul acordat pentru Gândul, de ce Rusia este ”obsedată” de Marea Neagră și de ce, pentru Kremlin, reprezintă ”o piesă vitală din interesele sale nu doar europene, ci și globale”. Mircea Geoană a dezvăluit planurile Alianței Nord-Atlantice legate de crearea unui context de securitate, dar și comercial, comun, de navigație liberă și predictibilă între țările cu ieșire la Marea Neagră.

La acest moment, Rusia este cel mai mare dușman al Alianței, al Europei și al ”lumii, în general”, a spus secretarul general adjunct al NATO. Cu toate acestea, nu este singurul factor care amenință securitatea mondială.

Un alt aspect pe care Mircea Geoană a ținut să-l sublinieze este că NATO, ”cea mai puternică și de succes alianță din istoria umanității, veghează ca și alte fațete ale securității naționale, economice, individuale, personale să fie protejate”.

Mircea Geoană a vorbit în interviul pentru GÂNDUL și despre interesul strategic pe care Rusia îl are și l-a avut de-a lungul istoriei în ceea ce privește accesul prin Marea Neagră la mările calde și implicit asupra controlului acesteia. În acest context de securitate, în care ”pentru Rusia, Marea Neagră este o piesă vitală din interesele sale nu doar europene, ci și globale”,  importanța aderării la NATO a unor state precum Ucraina sau Georgia crește semnificativ, lasă de înțeles reprezentantul român al Alianței Nord-Atlantice:

”Rusia este obsedată, de la Petru cel Mare încoace și toți succesorii săi mai mult sau mai puțin de succes, de accesul la mările calde, iar singura poartă de ieșire către Mediterană și după aceea către oceanele și mările mai calde este prin Marea Neagră, de unde și această anexare din 2014 a Crimeei, ilegală, pe care evident cu toții continuăm să nu o recunoaștem. Deci, pentru Rusia, Marea Neagră este o piesă vitală din interesele sale, nu doar europene, ci și globale.

Să nu uităm că flota Rusiei, în pofida acelui incident major, când nava lor amiral a fost scufundată, rămâne în mare măsură intactă. În zona nordului, acolo este mai ușor accesul dânșilor, dar în zona sudului, Marea Neagră este foarte importantă, de unde și nevoia ca aliații, România, Bulgaria, Turcia, la momentul potrivit și Ucraina și Georgia, când vor deveni, sperăm, noi membri ai Alianței va trebui să găsim formule de contracarare și formule de a asigura nu doar protecție militară, dar și predictibilitatea libertății de navigație comercială”, a spus Mircea Geoană.

Înaltul oficial al NATO a dezvăluit astfel planurile Alianței de a constitui un context comercial comun de navigație liberă și predictibilă la nivelul țărilor cu acces la Marea Neagră, care să includă Ucraina și Georgia.

”La NATO, încercăm să găsim răspunsuri care să răspundă acestui specific al Mării Negre, cu o Rusie în continuare foarte potentă în zona Mării Negre, interesată de a putea să iasă către oceanele și mările calde, dar și interesul nostru de a ne proteja interesele militare, dar și economice. Acest lucru NATO, îl face pentru România, pentru Bulgaria și, evident, pentru Turcia”, a descris Mircea Geoană actualul context de securitate de la Marea Neagră.

”Rusia este principala amenințare la adresa securității și stabilității NATO, a Europei și a lumii în general”

Mircea Geoană a menționat în cadrul interviului faptul că ”Rusia este principala amenințare la adresa securității și stabilității NATO, a Europei și a lumii, în general” Cu toate acestea, secretarul general adjunct al NATO a numit și alte amenințări de securitate cu care ne confruntăm la nivel global.

Rusia este principala amenințare la adresa securității și stabilității NATO, a Europei și a lumii, în general. Există și un alt pericol asimetric, de multe ori non-statal, care este terorismul. Deci, pentru noi, ceea ce facem și aceste planuri pe care le-am dezvoltat și le-am aprobat acuma la Vilnius se gândesc evident la riscul care poate veni dinspre Est, dar și la riscurile care pot să vină din alte geografii, terorism din Sud.

Ne uităm cu foarte mult interes la zona cibernetică, pentru că sunt foarte multe atacuri cibernetice. Se întâmplă în fiecare zi. Chiar și la Vinius a fost un atac cibernetic înainte de începutul summitului, din spațiul extraterestru, unde este atât de multă competiție comercială și militară”, a enumerat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice actualele amenințări de securitate la nivel mondial.

”NATO – cea mai puternică și de succes alianță din istoria umanității”

Deși, la nivel global, amenințările de securitate au mai multe fațete și sunt în plină expansiune, Mircea Geoană amintește că NATO este ”cea mai puternică și de succes alianță din istoria umanității” și că influența sa se extinde atât în ceea ce privește securitatea națională, cât și cea economică și chiar individuală.

Vreau ca lumea, atunci când se gândește la NATO, să se gândească evident la ceea ce suntem, cea mai puternică și de succes alianță din istoria umanității. Avem toate condițiile să continuăm să facem asta pentru mulți ani de zile, dar, în același timp, să se gândească la NATO ca la un factor care se uită și care veghează ca și alte fațete ale securității naționale, economice, individuale, personale să fie protejate. Asta face NATO și pentru asta sunt atât de fericit să ocup o poziție în lidership-ul alianței noastre”, a mai spus secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, în interviul pentru Gândul.

Urmăriți interviul integral:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate preliminare la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, turul al II-lea. Maia Sandu preia conducerea...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu